....
   
 


Тим "Микини млади научници" представио је пројекат "Машина за сузбијање киселе кише". Теодора, Тадија, Радован и Тадеј, ученици четвртог разреда, бавили су се проблемом загађења тла и ваздуха, фокус им је одрживост школског парка у насељу Беле Воде у Београду као екосиситема кроз израду еко машине која користи филтер у виду биоразградивих ракета за пречишћавање киселих киша.
Прототип је замишљен уз интеграцију са мицро:бит-ом и једноставну електронику.

"Сматрамо да школски паркови морају да буду под заштитом на нивоу општине и да је потребно да више грађана и деце буду укључено у заштиту и озелењавање. Такође, више људи треба да буде упознато са последицама киселих киша", поручио је тим "Микини млади научници".

Аутори овог решења су ученици четвртог разреда основне школе ОС Мирослав Антиц из Београда:Теодора Павловић, Тадија Стевановић, Радован Станишић, Тадеј Стиеља Ментор: Зорица Радојчић

Жири је овај рад издвојио јер препознаје проблема који није само локалног каракера, нуди занимљиво решење и образложење, укључује заједницу на интерактивни начин као и због потенцијалне одрживости овог решења.

__

У суботу 9. априла одржан је четврти Глобални дечји Дизајнатон "Наша планета, наша будућност" у организацији КидХуб и у партнерству са Десигнатхон Wоркс

Учествовали су представници тимова основаца од другог до седмог разреда који су имали прилику да унапреде, дизајнирају, конструишу помоћу електронике и програмирања уз употребу рециклажних материјала и затим представе своје пројекте на изазов "Како да унапредимо одрживост екосистема?"

Основци су решавали еколошке изазове примењујући Дизајнатон метод који представља иновативни спој "дизајнерског размишљања" (десигн тхинкинг) и "стваралачког образовања" (МакерЕд). Овај метод је проглашен за један од најиновативнијих образовних метода према оцени глобалне образовне мреже ХундрЕд, такође је део глобалне мреже друштвених иновација Асхока.


Чланак преузет са Фејсбук странице: KidHub Линк до новинског чланка: Deca iz Srbije imaju inovativna ekoloska resenja za bolju planetu | EkoBlog