....
   
 

 

Студијска посета у оквиру Програма Нансен дијалог центра „Образовне институције имплементирају образовање за мир“ У Новом Саду

Нансен дијалог центар Србије и Нансен дијалог центар Црне Горе организовали су студијску посету у Новом Саду од 29. септембра до 1. октобра 2015. године. Присуствовали су представници НДЦ обе државе, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Министарства просвјете Црне Горе, Завода за школство Црне Горе, председница Грађанског фонда ''Панонија'', наставници школа из Црне Горе и Србије.
Првог дана сви учесници су веома срдачно дочекани у ОШ ''Никола Тесла'' у Новом Саду. После топле добродошлице и упознавања школе, представници школа из Србије и Црне Горе, ментори, поднели су извештаје о активностима у својим школама из области образовања за мир и превенције насиља. Наша школа је припремила и приказала кратак филм о активностима које су реализоване у протеклих годину дана. Затим смо присуствовали на два часа (музичка култура и српски језик) после којих је извршена анализа.
Другог дана одржан је Округли сто ''Пут ка безбедној школи – превенција насиља кроз Образовање за мир''. Ту су нам се придружили градоначелник Новог Сада, конзул Црне Горе и представници Школских управа Новог Сада и Београда, као и директорка наше школе. У другом делу дана, имали смо сусрет и разговор са представницима Ученичког парламента ОШ ''Никола Тесла'' који су нам представили своје активности и постигнућа на веома леп и занимљив начин.
Трећег дана посетили смо и упознали ОШ ''Јан Чајак'' у Бачком Петровцу. И тамо смо срдачно дочекани, упознали школу, начин рада и присуствовали часовима словачког језика. Затим смо посетили Скупштину Општине Бачки Петровац и разговарали са њеним председником.
Посетом дворцу Дунђерски у Кулпину завршено је ово студијско путовање које је било веома корисна и мотивациона размена искустава и подстрек за даљи рад.

Драгана Пејчић