....
   
 

 

Бескрајно плаво коло
-литерарни конкурс Српске књижевне задруге-

Српска књижевна задруга је у оквиру акције Повратак читању и ћирилици расписала литерарни конкурс под називом "Бескрајно плаво коло", а тема је била слободна за ученике основних школа. Циљ конкурса је био повратак читању, односно култу књиге, и неговање темељних вредности националне културе. На конкурс је пристигло преко 150 радова, а награђено свега петнаест. На том конкурсу узели су учешће и ученици наше школе и притом остварили запажене резултате.

У свечаној сали Српске књижевне задруге 23. септембра 2021. године са почетком у 11 часова одржана је свечаност поводом доделе награда. Свечаност је отворио др Душко Бабић, управник Српске књижевне задруге, а награде је уручивао истакнути књижевник Матија Бећковић. Лана Крстић, сада ученица 6/5 разреда, је освојила прво место својим текстом "Српски пегаз" у коме је приказала спој грчке митологије и српске традиције, а прожела га својим маштањем, док је Ина Матовић, такође ученица одељења 6/5, освојила треће место својом песмом "Јован Јовановић Змај", у којој је показала да је овај песник свеприсутан у нашим животима од детињства па до одраслог доба. Ментор ученицама је била професорка Марија Димитријевић.

Ученици првопласираних радова су читали своје радове пред овим истакнутим песником који их је пажљиво слушао, а потом су давали интервју за радио. Такође, давали су интервју и за лист Политика, а текст о овом значајном догађају је објављен у дневним новинама Политика и Вечерње новости од 24. септембра 2021. године.

Цео снимак овог свечаног догађаја доступан је и на фејсбук страници Српске књижевне задруге ( https://fb.watch/8lcfgoTnSH/ )

Сви награђени радови са овог конкурса биће објављени у часопису "Школски час", издавачке куће Ваша књига. То је, иначе, часопис за методику наставе препоручен од Министарства просвете Републике Србије. Такође, радови ученица ће бити објављени и у школском часопису "Петља".